De gasten van Syltjer Wâld leven in één roedel. Ze verblijven samen in één ruimte, zowel overdag als ‘s nachts. De logés kunnen de hele dag vrij rondlopen en zelf kiezen of ze binnen blijven of de speelweide ingaan. Er zijn op Syltjer Wâld geen hokken of kennels waar honden individueel kunnen verblijven. Onze opzet is ervoor te zorgen dat álle honden die hier verblijven écht vakantie hebben, samen met alle andere gasten, met zoveel mogelijk plezier en zo weinig mogelijk stress. Dat werkt alleen met uitgesproken sociale honden, die de regels van het leven in een roedel begrijpen en respecteren, en zich daar bovendien prettig bij voelen. Nu er een honderdtal viervoeters op Syltjer Wâld hebben gelogeerd, hebben we de ervaring opgedaan dat dat voor sommige hondenrassen niet opgaat. Om al onze gasten een zorgeloos verblijf te kunnen bieden hebben we er dan ook voor gekozen deze rassen niet meer aan te nemen.
Wie wel, wie niet
Veelgestelde vragen
-
Kunnen alle honden terecht op Syltjer Wâld?
-
Voor welke hondenrassen geldt die uitzondering?
We hebben niet met alle rassen ervaring, maar voor de volgende hondenrassen is onze manier van opvang om uiteenlopende redenen niet geschikt: Argentijnse Dog, Boerboel, Bordeaux Dog, Bullmastiff, Bull Terriërs, Bull Dogs, Cane Corso, Dobermann, Herdershonden, Pit Bull Terriërs, Rhodesian Ridgeback, Rottweiler, Staffordshire Terriërs.
-
Wat is er mis met deze honden?
Helemaal niets. We houden van alle honden, en kennen ook van deze rassen hele mooie, lieve en sociale exemplaren. Echter, in onze opzet, in een roedel met grote en kleine, jonge en oude honden, reuen en teefjes, baasjes en onderdanige types, hyperactieve en lekker-luie exemplaren, stokkenzoekers, gatengravers, ballengekken, rondjesrenner, hoogspringers, modderzwemmers, bankliggers en knuffelkonten allemaal door en bij elkaar, de hele dag, vormen ze een risico. Soms, zoals bijvoorbeeld geldt voor Staffords of Dobermanns, zijn ze zo sterk en effectief in een conflict, dat zelfs een kleine, goedbedoelde correctie veel stress en zelfs grote schade kan veroorzaken. Herdershonden onttrekken zich vaak aan de roedel, en zien het als hun taak die namens de baas in het gareel te houden. Het zogenaamde “drijven" is natuurlijk gedrag voor de Herder, maar leidt tot veel onrust in de roedel, vooral bij de minder heldhaftige gasten, en bij een wat langer verblijf ook tot frustratie voor de Herder zelf. Het gaat ons er dus zeker niet om deze hondenrassen (of hun baasjes) te veroordelen. We maken deze keuze om te bevorderen dat al onze gasten een heerlijke, onbezorgde hondenvakantie kunnen hebben.
-
Kunnen alle andere rassen automatisch wél terecht op Syltjer Wâld?
Om te bevorderen dat al onze gasten een fijne tijd hebben op Syltjer Wâld, willen we met álle honden eerst kennismaken voor we een verblijf definitief boeken. Tijdens die kennismaking proberen we aan de hand van het gedrag van de hond en een gesprek met de baasjes in te schatten of een verblijf op Syltjer Wâld een succes zal zijn. We behouden ons altijd het recht voor een hond niet aan te nemen, ongeacht het ras.
-
Waarom nemen jullie geen nieuwe ongecastreerde reuen aan?
We boeken nooit meer dan één of twee ongecastreerde reuen tegelijk op een roedel logeerhonden. Niet 'geholpen' mannen zijn veel meer dan de andere gasten bezig met de rangorde in de groep. Ook honden die dat in hun thuisomgeving niet of nauwelijks doen, zullen er hier toch gevoelig voor zijn. Het leven in een vrijlopende roedel roept nu eenmaal die prikkels op, veel sterker dan in park of bos met de baas in het kielzog. Op zich niet erg, het is natuurlijk gedrag en het kan zelfs heel goed zijn voor de balans in de groep als een sterke, evenwichtige hond de leidersrol op zich neemt. Eén andere 'complete' kerel in je buurt toleren lukt de roedelleider wel, meerdere troonpretendenten levert teveel onrust op, tussen de betreffende reuen en in de rest van de groep.
Maar één of twee ongecastreerde reuen tegelijkertijd, terwijl een flink deel van ons klantenbestand uit ongeholpen jongens bestaat. Dat betekent dat we nu al veel vaker dan ons lief is 'nee' moeten verkopen aan deze klanten. We willen dat niet nog vaker hoeven doen, en vinden het ook niet eerlijk nieuwe klanten aan te nemen (en naar Renswoude te laten rijden voor een kennismaking) die vrijwel zeker zelden of nooit een plek zullen kunnen bemachtigen. Daarom hebben we besloten vooralsnog geen nieuwe, ongecastreerde reuen aan te nemen.
-
Zal ik mijn hond dan maar laten castreren?
We zullen nooit iemand adviseren om zijn of haar hond te laten castreren teneinde op Syltjer Wâld een verblijf te kunnen boeken. Castratie is een echte ingreep, die een flinke impact heeft op de hond. Het precieze effect op gedrag en gezondheid is bovendien voor elke hond weer anders, en niet altijd per se het gewenste effect. Er kunnen medische indicaties voor zijn, en soms is het gedrag van een reu er de aanleiding voor. In alle gevallen raden we u aan goed met uw dierenarts te overleggen voor u tot castratie besluit.
-
Onze reu is chemisch gecastreerd, nemen jullie hem dan aan?
Voor een verblijf op Syltjer Wâld is vooral het effect op het gedrag relevant. We moeten er vanuit kunnen gaan dat een reu zich als gecastreerde hond gedraagt. Dierenartsen geven nogal uiteenlopende termijnen op dat een implantaat werkt, maar de meeste hanteren 6 weken als termijn dat de werking merkbaar wordt, en 6 maanden als 'gegarandeerde' werkingsduur. Dat klopt tot nu toe ook met onze waarnemingen hier. Wij beschouwen voor een verblijf bij ons een hond dan ook als 'gecastreerd' als de chip in ieder geval 6 weken geleden, en ten hoogste vijf maanden geleden is geplaatst.
-
Ons teefje is loops. Kan ze dan bij jullie logeren?
Helaas. We hebben geen goede mogelijkheid een hond volledig af te zonderen, en kunnen op een andere manier niet met zekerheid vermijden dat een ongewenste dekking plaatsvindt. Bovendien geeft de aanwezigheid van een loopse teef in een loslopende roedel heel veel onrust. Zelfs als we haar zouden afzonderen zal ze het gedrag van de reuen in de groep, en daarmee de sfeer in de hele roedel, sterk beïnvloeden. We moeten u daarom vragen het verblijf uit te stellen tot de loopsheid volledig achter de rug is (vier weken na de eerste dag). Als uw hond niet loops is, maar volgens uw inschatting de kans bestaat dat uw hond loops wordt tijdens haar geplande verblijf bij ons, kan dat verblijf wel doorgaan. We vragen u dan wel te zorgen voor een 'noodadres' waar uw hond naar toe kan als ze inderdaad loops wordt.